www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Zomergasten met Freek de Jonge, de bijlage

freekdejonge-zomergasten

Afgelopen zondag was Freek de Jonge te zien bij Zomergasten.
20 juli 2014 (10 dagen lang beschikbaar)

Gedurende de uitzending heeft Zwartekat redactie ge’livetweet’. Met verwijzingen naar meer informatie en video’s over de getoonde fragmenten. Hieronder hebben we alles nog eens handzaam verzameld.


Het eerste getoonde fragment is Charlie Chaplin met de korte film ‘Kids Auto Races at Venice’ uit 1914. Het is de eerste verschijning van het welbekende zwerver personage. In de uitzending een fragment, hier het complete filmpje. Opgenomen tijdens de Junior Vanderbilt Cup, met improvisatie voor het echte publiek van Chaplin en zijn medespelers.

Vervolgens een fragment uit een zogeheten TED conference waar Edward Snowden tekst en uitleg geeft over zijn redenen om informatie over de handelwijze van de NSA naar buiten te brengen. Hier is het volledige optreden.

The Story of the Weeping Camel is hier volledig te bekijken:
https://archive.org/details/TheStoryOfTheWeepingCamel

De Jonge toonde fragmenten uit een documentaire over het Inside Oud project. JR, een Franse straatartiest gebruikt zijn camera om de wereld diens ware gezicht te laten zien. Hier vertelt hij over Inside Out bij TED.

www.insideoutproject.net

Daarop volgde een fragment uit de film Pina van Wim Wenders. Dit is de trailer:

Hier een interview waarin Wenders over de film praat.

Hans van der Meer maakte een documentaire ‘Vlaamse Velden’. Deze is hier volledig te bekijken:

Landfill Harmonics. Over het maken van muziek in de armste gebieden.

Hier is een interview met founder en producer van Alejandra Nash.
A story of creativity, hope, and endurance
www.landfillharmonicmovie.com

De Jonge heeft met zijn vrouw Hella een soortgelijk initatief gestart, Task Force 5000. Daar hebben we eerder over bericht:
Freek en Hella de Jonge lanceren Task Force 5000
Verslag Janusz Korczakprijs en presentatie Task Force 5000

Fragment uit ‘The English Surgeon’ over de Britse neurochirurg Henry Marsh en zijn pionierswerk in de Oekraïne. De volledige documentaire is hier te bekijken:
topdocumentaryfilms.com/the-english-surgeon/

Dit jaar verscheen zijn nieuwe boek ‘Do No Damage: Stories of Life, Death and Brain Surgery’.
recensie in The Telegraph
stuk uit De Volkskrant waaraan De Jonge refereerde (blendle, 25 ct)

Eigenlijk wilde Freek de Jonge de speelfilm ‘Funny Bones’ uit 1995 als zomergastenfilm. Dat was uiteindelijk niet mogelijk, misschien omdat Alex van Warmerdam al eerder de film had uitgekozen in 1998. De film gaat over de Tommy Fawkes (gespeeld door Oliver Platt) de zoon van een comedylegende (een rol van Jerry Lewis). In de scene is te zien hoe de vader ongevraagd het podium opgaat, waarna de doodnerveuze zoon zijn eigen act ziet doodvallen. Hier is de trailer:

Funny Bones was een mooie dramatische rol voor komiek Jerry Lewis, vroeger vooral bekend van zijn hyperactieve praatzieke slapstick. Hier is een documentaire over zijn werk: The Last American Clown.

Vervolgens toonde De Jonge twee fragmenten uit The Choir. In deze afleveringen werden vrouwen van uitgezonden militairen door dirigent Gareth Malone het vertrouwen gegeven om in een koor te zingen. Alledrie de afleveringen (ieder in 4 delen) zijn hier te bekijken:

De terugblik, een jaar later:

Een fragment uit ‘An evening with Danny Kaye’ uit 1981, waarin de toen 70-jarige Kaye een verlopen oudere artiest speelt. Misschien leuk om op te merken dat De Jonge eind augustus zelf 70 jaar wordt, maar een stuk fitter oogt dan Kaye. De complete registratie is hier te vinden:

Niet getoond of genoemd is deze film van Danny Kaye, The Inspector General. Eén van onze favorieten. Andre van Duins film ‘De boezemvriend’ is overigens gebaseerd op hetzelfde verhaal.

Jorgen Leth maakte in 1967 de film ‘The Perfect Human’. Hier te zien:

In 2003 liet de Zweedse regisseur Lars von Trier Leth een vervolg maken op deze film, getiteld Five Obstructions. Zowel ‘The Perfect Human’ als ‘Five Obstructions’ zijn hier te bekijken, zij het wel wat rommelig geordend.
Youtube: The Perfect Human & The Five Obstructions videos

Tot slot toonde De Jonge ons een fragment van een 22 jaar oude Bob Dylan die op het Newport folk festival in 1963 het lied ‘North Country Blues’ speelt.

NB: Dylan zou nog twee opeenvolgende jaren op het festival te zien zijn. Bij zijn optreden in 1965 veroorzaakte hij veel opschudding toen hij overstapte van akoestische naar electrische gitaar.
meer info

Categorie: Multimedia | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.