nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

DeWaardering voor Evert de Vries

Maandag 3 april werd DeWaardering 2017 uitgereikt aan Evert de Vries, oprichter en artistiek directeur van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Dit gebeurde tijdens het gala ter ere van 30 jaar Amsterdams Kleinkunst Festival.

DeWaardering is een tweejaarlijkse prijs voor iemand die zich bijzonder verdienstelijk maakt of heeft gemaakt in een rol achter de schermen van de Nederlandse kleinkunst. Uit het juryrapport luidt: “Het Amsterdams Kleinkunst festival is bepaald niet rijk, en het is dan ook een ongelofelijk kunststuk dat Evert altijd iedereen weet te enthousiasmeren, en met zo weinig middelen zo veel op de planken gezet krijgt. Hij weet steeds rond het kringetje van cabaretiers en andere kleinkunstenaars, waarvan velen toch met enigszins aanwezige ego’s, een vriendschappelijke en samenwerkende familie te maken (…) Evert heeft de kleinkunstliefhebberij zo’n beetje uitgevonden.”

De Vries richtte in 1988 het Amsterdams Kleinkunst Festival op omdat hij vond dat Amsterdam, naast Leiden en Rotterdam, ook een eigen cabaret- en kleinkunstfestival verdiende. Voor vele kleinkunstenaars en cabaretiers was het concours om de AKF Sonneveldprijs de afgelopen decennia een opstap naar een prominente plek in het theater. Naast de Sonneveldprijs voor nieuw kleinkunsttalent, is het festival verantwoordelijk voor diverse hommages aan gerenommeerde kleinkunstartiesten, muziektheaterproducties, de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste Nederlandstalige theaterlied en sinds dit jaar ‘AKF Deluxe’. Daarnaast heeft hij zich ook ingezet voor de Paul van Vliet academie in Den Haag.

De Waardering werd eerder uitgereikt aan Joost Nuissl, Vic van der Reijt, Henk van Gelder en in 2015 aan Richard van Bilsen, oprichter Zwartekat.nl. De prijs houdt een oorkonde, een speciaal door Frank van Pamelen geschreven gedicht en een bedrag van 1.500 euro in.

foto: Jaap Reedijk

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...