nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Op tv: Der Theo

Vanaf vandaag kan je kijken naar de zesdelige docu Der Theo, met Theo Maasen. Het programma, gemaakt door BNNVARA en Blazhoffski, gaat over de verschillen tussen de Nederlandse en Duitse cultuur. Het programma is de afgelopen twee jaar gemaakt in aanloop naar het EK voetbal 2024 in Duitsland.

Duitsland. Onze lievelingsvijand in alles; van voetbal tot het Songfestival. Onze tegenpool. Maar ook, onze grote broer. Het land van vier keer wereldkampioen voetbal, Beethoven, Rammstein, Nena, Audi, Mercedes en Volkswagen. Het beste pils op aarde, de Oktoberfesten, Schopenhauer, Kant en Nietzsche. Van technofeesten en de underground scene, maar ook van weinig grapjes maken, de regeltjes volgen en die eeuwige Pünktlichkeit. Wie zijn die Duitsers? Theo Maassen steekt de grens over om het uit te zoeken. Met het EK in aantocht en voetbal als vertrekpunt geeft Theo een avontuurlijke rondleiding om het echte Duitsland te leren kennen. Zijn de Duitsers slimmer, sneller, sterker en beter dan wij? Wat is hun geheim?

Zittend op zijn oranje zitzak, ergens in Düsseldorf, zag de zevenjarige Theo hoe zijn wereld instortte en de Nederlanders door de Duitsers verpletterd werden in de WK-finale van 1974. Hij werd als enige jongetje in de klas geen Wereldkampioen. Dit moment veranderde alles. Want niet alleen in het voetbal was Duitsland ons de baas. Maar ook door muziek, kunst, filosofie, techniek en natuurkunde tot aan de auto- en mode-industrie werd Theo eraan herinnerd dat die Duitsers het allemaal beter weten. Nu, 50 jaar later, wil hij terug naar de plek des onheils om te kijken hoe Duitsland er nu bij ligt. Aan de vooravond van een nieuw groot voetbalevenement, het EK 2024 in Duitsland, probeert hij zijn trauma te boven te komen en het positief te bekijken: wat kunnen we van ze leren?

Na eerdere ophef rondom de persoon van Theo Maassen was er twijfel of de serie uberhaupt zou moeten worden uitgezonden, maar nu de vermeende midgedragingen door de ‘slachtoffers’ zelf is weersproken en andere onderzoeken door de omroep naar mogelijke misdragingen niks hebben opgeleverd, zal de serie nu alsnog zoals gepland uitgezonden in een ander tijdslot.

Der Theo is vanaf vanavond wekelijks op vrijdagavond te zien op NPO1 rond 22.30 uur.

Theo Maassen spreekt overigens vloeiend Duits. In het verleden heeft hij ook in Duitsland opgetreden.

Categorie: Op tv | Meer over:
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...