nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Jiskefet zet kort geding voort tegen encyclopedie

Herman Koch en Michiel Romeyn zijn ook na inzage in de te verschijnen Jiskefet Encyclopedie er niet van gediend. Daarom dient maandag opnieuw een kort geding. Zij eisen nu een grote sticker op de kaft dat vermeldt dat het boek niet met hun samenwerking is gemaakt.

Eerder eisten ze nog een verbod op het verschijnen van het boek, omdat ze niet betrokken waren bij de totstandkoming en omdat ze geen inzage kregen, ondanks herhaalde verzoeken. Die inzage kregen ze alsnog na het eerste kort geding. Nu willen ze dat het boek niet uitkomt in de huidige vorm, meldt ANP. Zij beroepen zich daarbij op het merkrecht. Zij hebben Jiskefet als merk geregistreerd, ook voor het uitgeven van boeken.

Namens uitgeverij Noblesse stelt hun advocaat dat dit een schending is van het vrije woord en vrijheid van meningsuiting. “Het kan niet zo zijn met het inroepen van het merkrecht dat je andere mensen kan verbieden om ergens over te schrijven. Dat betekent dat een boek over Coca Cola met de naam van het frisdrank in de titel ook niet zou kunnen.”

De Jiskefet Encyclopedie is een naslagwerk waarin niet alleen de bekende typetjes en vaak herhaalde sketches staan, maar ook vele toevallige passanten in het Jiskefet-universum en de tientallen uitzendingen die nooit een DVD haalden. Alfabetisch gerangschikt passeren personages, voorwerpen en Jiskefet-uitdrukkingen de revue. Van Afkarnen tot Zaagmans. Om copyrightproblemen te vermijden wordt net als de ‘Koot en Bie Encylopedie’ gebruik gemaakt van illustraties in plaats van fotomateriaal.

Koch en Romeyn overwegen een bodemprocedure om een principieel oordeel van een rechter of de totstandkoming en de inhoud van de encyclopedie in strijd zijn met de wet. Zo worden volgens hun advocaat zonder toestemming hun portretrechten gebruikt en zijn er mogelijk andere inbreuken op het intellectuele eigendom van Jiskefet. De advocaat van de uitgeverij stelt dat Koch en Romeyn vooral uit zijn op een riante schadevergoeding.

Eerdere berichtgeving:
Van het boekenfront: Jiskefet Encyclopedie
Makers Jiskefet willen verbod op uitbrengen encyclopedie
Jiskefet-makers krijgen inzage in encyclopedie, zaak aangehouden

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon