Boeken, CD's, DVD's

Alle 50 kei-leuk - 19 december 2006


De dubbel-DVD 'Alle 50 kei-leuk' biedt voor elk wat wils met een verzameling fragmenten uit cabaret- en amusementsprogramma waarbij werd geput uit vier decenia VARA-archief. Van Tom Manders tot Hans Teeuwen. Van Kees van Kooten en Wim de Bie in Hadimassa tot Mike Boddé en Thomas van Luyn in de Mike en Thomas Show. De beeldkwaliteit gaat van acceptabel tot goed, al valt eens te meer op hoe flets de registraties van Harrie Jekkers destijds zijn opgenomen.

Veel van de fragmenten zijn ook elders op DVD verschenen, maar dat geldt niet voor fragmenten o.a. van Acda & De Munnik (afkomstig van de Nederlandse Cabaretdagen), Van Kooten en De Bie (met een sketch uit Hadimassa), Jack Spijkerman met Dubbel en Dwars en Jenny Arean (De zoon van Louis Davids). Fragmenten van Fons Jansen en Neerlands Hoop zijn tot nu toe uitsluitend op video te vinden. Ook te zien op de DVD: Waardenberg en De Jong, Karin Bloemen, Lebbis en Jansen, Herman Finkers, Kees Torn, Brigitte Kaandorp, Claudia de Breij, Najib Amhali, Jochem Myjer, Tom Manders (Dorus), Martine Bijl, Paul de Leeuw en de Vliegende Panters. Als extra is een compilatie opgenomen van fragmenten uit De Wereld Draait Door.

Flink minpunt voor de promo voor die andere verzamel-DVD van de VARA, '80 jaar VARA Toppers'. Het lukte ons niet om die over te slaan of te stoppen. Alleen met beeld doorspoelen bracht ons verder. En dat kan écht niet.

Na die eerste compilatie-DVD met 80 jaar VARA Toppers zijn de mooie fragmenten nog lang niet op, al lijkt de spoeling wel iets dunner geworden. De serie Pisa zal toch wel betere fragmenten hebben opgeleverd dan die oerflauwe Berdien Stenberg-sketch?