Van het boekenfront: Brigitte Kaandorp - 9 okt 2012
Brigitte Kaandorp - Dit is een meezinger
ISBN 978 90 388 9469 0

Lees- en liedboek met teksten én bladmuziek van Kaandorps liedjes.

Op 15 oktober presenteert Brigitte Kaandorp in de Stadsschouwburg Haarlem haar bundel, begeleid door Cor Bakker, samen met studenten van de Amsterdamse Kleinkunst academie, het Vrouwenkoor Malle Babbe en de 10-jarige pianoleerling Rosalie.
-klik voor kaarten
-lees verder

Boektrailer kinderboek Frank van Pamelen - 30 sept 2012
'De Zin van de Ommezijde' is een nieuw jeugdboek van Frank van Pamelen en Ellis Pruijn. In de boektrailer hoor je Erik van Muiswinkel, Katinka Polderman en Jochem Myjer.
-lees verder

Van het boekenfront: Irene van der Aart - 13 sept 2012
Irene van der Aart - De Boer op: een plattelandsidylle
ISBN 9789045022413

Sinds 2008 schrijft cabaretiere en actrice Irene van der Aart een maandelijkse column voor dagblad de Gelderlander waarin ze haar ervaringen met het platteland - ze heeft een relatie met een boer uit de Achterhoek - tegen het licht houdt van haar stadse roots. In oktober verschijnt het boek 'De boer op' over hetzelfde thema.
-lees verder

Van het boekenfront - 13 aug 2012
Diverse auteurs - Zondig in Zeeland
ISBN 978 94 915 5505 3

Bekende Zeeuwse schrijvers vertellen in het 'Zondig in Zeeland' over de onbekende en zondige kant van de provincie. Met bijdragen van o.a. Freek de Jonge en Katinka Polderman (haar prozadebuut). Verschijnt in september.

Kees van Kooten schrijft boekenweekgeschenk - 29 mei 2012
Kees van Kooten schrijft het boekenweekgeschenk 2013. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag bekendgemaakt.

De Boekenweek 2013 heeft als thema Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden en draait om ‘de zon-en schaduwzijden van de Nederlandse geschiedenis’.

De Boekenweek is volgend jaar ingekort en duurt van zaterdag 16 maart tot zondag 24 maart.

Van het boekenfront: Ronald Snijders, Fedor van Eldijk - 4 apr 2012
Ronald Snijders, Fedor van Eldijk - Een Ander BoekEen Ander Boek is een absurde raamvertelling boordevol vreemde lijstjes, ontspoorde dialogen, verdwaalde romanfiguren en de belofte dat de lezer zich na elke bladzijde in weer een ander boek bevindt.

Van het boekenfront: De keuzes van nu - 26 mrt 2012
Lambert-Jan Koops - De keuzes van nu
ISBN: 978-90-77490-74-7

De keuzes van nu is een sleutelroman over een stand-up comedian die zich staande probeert te houden in de Nederlandse en Amerikaanse comedyscene. In Nederland lijdt hij onder de nukken van half-Spaanse half-Nederlandse ster-comedian Chabi-Air en de manipulatieve impresario Roelev. Koops doet in het boek en interviews niet veel moeite om te verbergen dat het hier om respectievelijk Javier Guzman en impresario Frans Ruhl gaat.
-lees verder...

Van het boekenfront: Annie MG Schmidtprijs - 22 mrt 2012
Daan Bartels - 20 jaar Annie M.G. Schmidtprijs (+ CD)

Ter ere van het jubileum van de prijs voor het beste theaterlied. Bevat 20 verhalen over 20 liedjes. Daan Bartels sprak met nagenoeg alle prijswinnaars over hun bekroonde werk. Deze gesprekken heeft hij vastgelegd in twintig verhalen, die een kijk geven op de totstandkoming en op de betekenis van het werk voor de makers en uitvoerenden. Op de bijgevoegde CD staan de beschreven liedjes.

Verschijnt op 16 april aanstaande.

Van het boekenfront: Arthur Umbgrove - 15 mrt 2012
Arthur Umbgrove - Hotel Sofia

Nieuwe roman van cabaret, zanger en schrijver Arthur Umbgrove. De zeventienjarige Sofia zorgt voor haar zieke vader Harold, in hun huis in Italië dat zij cynisch Hotel Sofia noemt.
-www.arthur-umbgrove.nl

Van het boekenfront: Herman Finkers - 3 mrt 2012
Herman Finkers - De cursus 'omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door
ISBN 9789400400023

Verschijnt in maart 2012. Selectie van zijn beste conferences.

Herman Finkers - Poëzie, zo moeilijk nie
ISBN 9789400401242

Verschijnt in maart 2012. Selectie van zijn beste versjes en liedteksten.

Van het boekenfront: Lambert-Jan Koops - 19 feb 2012
Lambert-Jan Koops - De keuzes van nu
ISBN: 978-90-77490-74-7

De Keuzes van Nu is een roman dat gaat over een comedian die afwisselend in Nederland en Hollywood in de comedyscene aan het werk is. Of probeert te gaan. Het gaat dus over humor, kleedkamers, drank, machtsmisbruik, drugs en alle andere zaken die het leven van een comedian zo stabiel maken.

Het boek zal op 29 februari worden gepresenteerd in Theater Bellevue te Amsterdam, na afloop van Koops voorstelling '36'. Het boek en de schrijver zullen dan worden geroast door Wilko Terwijn, Kristel Zweers, Korneel Evers, Patrick Meijer, Lennart Wesel en Steven Stol.
-www.theaterbellevue.nl

Lees hier een bijpublicatie, een hoofdstuk dat het boek niet heeft gehaald:
-de keuzes van nu

Van het boekenfront: Lambert-Jan Koops - 19 feb 2012
Lambert-Jan Koops - De keuzes van nu
ISBN: 978-90-77490-74-7

De Keuzes van Nu is een roman dat gaat over een comedian die afwisselend in Nederland en Hollywood in de comedyscene aan het werk is. Of probeert te gaan. Het gaat dus over humor, kleedkamers, drank, machtsmisbruik, drugs en alle andere zaken die het leven van een comedian zo stabiel maken.

Het boek zal op 29 februari worden gepresenteerd in Theater Bellevue te Amsterdam, na afloop van Koops voorstelling '36'. Het boek en de schrijver zullen dan worden geroast door Wilko Terwijn, Kristel Zweers, Korneel Evers, Patrick Meijer, Lennart Wesel en Steven Stol.
-www.theaterbellevue.nl

Lees hier een bijpublicatie, een hoofdstuk dat het boek niet heeft gehaald:
-de keuzes van nu

Van het boekenfront: Joost Vandecasteele - 19 feb 2012
De Vlaamse comedian-schrijver Joost Vandecasteele presenteert op 24 februari zijn derde boek 'Massa' aan het publiek in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Voorafgaande aan de boekvoorstelling speelt hij nog zijn debuutvoorstelling OTAKU.

Met zijn eerste boeken won hij de Brandende Pen, de prijs voor het beste korte verhaal en de Prijs van Beste Literaire Debuut.

Inschrijven kan via massa@wpg.be. Tickets via:
-www.arenbergschouwburg.be

Van het boekenfront: Hella de Jonge - 17 feb 2012
Hella de Jonge - Spring
ISBN 9789023468783

Nieuw autobiografisch boek van Hella de Jonge. 'Spring' is het verhaal over de inspirerende band tussen twee kunstenaars, over de houdbaarheid van vriendschappen, de ontdekking van het oorlogsgeheim van haar tante en haar gevecht tegen een chronische immuunsysteemziekte. Een openhartig boek over liefde en vrijheid. Verschijnt op 22 februari.

Van het boekenfront: Paulien Cornelisse - 15 jan 2012
Paulien Cornelisse - En dan nog iets
ISBN 9789025438036

'En dan nog iets' is de opvolger van de bestseller 'Taal is zeg maar echt mijn ding' uit 2009.

Ook dit boek bevat onnuttige, maar toch amusante analyses van ons taalgebruik. "Wat is het verschil tussen leuk en leuk-leuk? Wat zijn de fijnere nuances van nazi-Duits en porno-Duits? Wat is nouveau kak?"

Verschijnt op 23 februari.

Van het boekenfront: Jules de Corte - 4 jan 2012
Jules de Corte - Wie in Nederland wil zingen (bladmuziek)

Uitgeverij De Stiel in Nijmegen brengt 52 liedjes van Jules de Corte uit in een bundel van 154 pagina's bladmuziek. Naast evergreens als 'Ik zou weleens willen weten', 'Het land van de toekomst', 'De vogels', 'De enkeling' en 'Het feest dat nooit gevierd werd' bevat het boek tientallen andere liedjes die tot de kern van De Cortes oeuvre behoren.

Pianisten Bert van den Brink en Bram Strijbis werkten de liedjes uit tot bladmuziek. Een klein deel ervan was bij leven al door Jules de Corte op de computer ingespeeld. De notatie voor piano is aangevuld met akkoordsymbolen zodat het werk voor allerlei instrumentalisten alsmede voor minder gevorderde pianisten toegankelijk is gemaakt.

De uitgave (250 exemplaren) is door belangeloze medewerking van de musici, de rechthebbenden en de uitgeverij verkrijgbaar voor 24,95 euro excl. verzendkosten. Het boek is voorzien van een ringband, stevige platten en tegen gebruik bestand papier.
-www.de-stiel.demon.nl

Van het boekenfront: De Kleine Komedie - 4 jan 2012
Patrick van den Hanenberg - De Kleine Komedie, een geschiedenis
ISBN 9789038894669

Het oudste theater van Amsterdam vierde in 2011 haar 225-jarig bestaan. De Kleine Komedie en Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar presenteren op 11 januari een kroniek van 225 bewogen jaren, opgetekend door historicus en cabaretkenner Patrick van den Hanenberg.

Sinds de heropening in 1948 is De Kleine Komedie uitgegroeid tot misschien wel het meest vooraanstaande cabaret- en kleinkunsttheater van Nederland. Maar voordat alle grote namen van de afgelopen decennia er volle zalen trokken, heeft het theater zeer uiteenlopende bestemmingen gekend. De geschiedenis van het gebouw begint in 1786 als Théâtre Français sur l Erwtenmarkt. Vervolgens heeft het dienst gedaan als Schotse Zendingskerk, collegezaal voor studenten van de Vrije Universiteit, politieke arena, fietsenstalling voor de medewerkers van de Amsterdamse Bank en krakersonderkomen.

Youp van ’t Hek neemt het eerste exemplaar van 'De Kleine Komedie, een geschiedenis' in ontvangst. Van 't Hek heeft niet alleen gevochten voor het behoud van het theater toen het in 1989 met sluiting bedreigd werd. Ook is hij de cabaretier die de meeste voorstellingen ooit in De Kleine Komedie heeft gespeeld, namelijk 275.

Van het boekenfront: Floor van der Wal - 3 dec 2011
In april 2012 verschijnt een autobiografie van Floor van der Wal, die in maart omkwam bij een verkeersongeluk. Het boek is samengesteld uit e-mails, sms-berichten, weblogfragmenten, dagboekfragmenten, brieven, gedichten en theaterteksten die Van der Wal in de loop van haar leven bijhield, dat meldt uitgeverij Lebowski.

Van der Wal, die spastisch was in al haar ledematen, was lid van de Comedytrain. Na afloop van een optreden in Toomler werd ze geschept door een auto. De doodrijder kreeg onlangs 18 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk.

Van het boekenfront - 25 nov 2011
Sylvester Hoogmoed - We zien wel!

Biografie over Ramses Shaffy. Hoogmoed sprak voor het boek met vrienden, collega's, bekenden, buurtgenoten en ex-minnaars.

Van het boekenfront: Jeroen van Merwijk - 24 sept 2011
Jeroen van Merwijk - Meneer van Merwijks laatste woord over kunst en cultuur. Daarna kan iedereen weer gaan twitteren.
ISBN 978 90 388 9441 6

In dit boek legt Van Merwijk uit hoe alles in de wereld van Kunst en Cultuur in elkaar zit. Kunstenaars, museumdirecteuren, bezoekers van drag car races, tomaten en sierheesters - iedereen komt aan de beurt.

Een recensie op de site van de Wereldomroep:
-Meneer van Merwijks laatste woord over kunst & cultuur

Van het boekenfront: Drs P - 24 sept 2011
Drs P en Michèl de Jong - Kijkvoer & Leesgenot
ISBN 978 90 388 9438 6

In Kijkvoer & Leesgenot staat een verzameling ollekebollekes van Drs. P en Michèl de Jong. Het ollekebolleke werd in 1974 in het Nederlandse taalgebied geïntroduceerd door Drs. P. Het zou nog tien jaar duren voordat Michèl de Jong geboren zou worden.

Op vrijdag 30 september signeren Drs. P en Michèl de Jong Kijkvoer & Leesgenot bij P.G.C. Hajenius.
-www.hajenius.com

Van het boekenfront - 11 sept 2011
Willem Nijholt schrijft een autobiografie. Eigenlijk is het een bloemlezing van brieven aan schrijfster Hella Haasse. Verschijnt op 12 september.
-Willem Nijholt schrijft eigen biografie

Van het boekenfront: Sara Kroos - 2 sept 2011
Sara Kroos - Doorkijk
ISBN 978-90-204-1135-5

Op 29 oktober as verschijnt de debuutroman van Sara Kroos bij Uitgeverij L.J. Veem. Eerder publiceerde Kroos twee bundels met columns en een kinderboek. Binnenkort gaat ze in premiere met haar nieuwe voorstelling 'Voor de leeuwen'. De thematiek van het boek sluit aan op die van de voorstelling.

"De verhalen in Doorkijk beginnen met een slice of life: een schets van een schijnbaar alledaagse situatie. Twee zeventigers in hun voortuin, een eenzame toerist, een doodgewoon echtpaar op een feestje. Maar wat zou er achter de facades schuilgaan? vraagt Kroos zich vervolgens af. Wat doet die toerist als hij alleen op zijn kamertje zit? Hoe houden die zeventigers het met elkaar uit? Wat doet de doodgewone echtgenoot in zijn schuurtje?"

Aanstaande zondag geeft Kroos een voorproefje van Doorkijk op het boekenfestival Manuscripta.

Van het boekenfront: Freek de Jonge - 10 aug 2011
Frank Verhallen - Kijk! Dat is Freek
verschijnt bij De Buitenspelers, ISBN 978-90-71359-224

Op vrijdag 16 september verschijnt het langverwachte boekwerk over het oeuvre van Freek de Jonge, beschreven door cabarethistoricus Frank Verhallen, met bijdragen van Bart Jungmann, Ad van Liempt en Hella en Freek de Jonge zelf.

Jungmann reist met Freek de Jonge naar de plaatsen die zo bepalend zijn voor zijn leven en werk. Van Liempt staat uitvoerig stil bij het engagement van de cabaretier door de jaren heen. Freek de Jonge schreef hij tien columns over onderwerpen die hij voor zo'n oeuvreboek van belang vindt.

De uitgave, 640 pagina's op groot formaat in full colour, is rijk geïllustreerd met honderden foto's, waardoor er ook veel nadruk ligt op de bijzondere vormgeving van zijn voorstellingen, waarvoor Hella de Jonge sinds het begin van Freek de Jonges solocarrière verantwoordelijk is.

Kijk! Dat is Freek beschrijft De Jonges professionele carrière, van Neerlands Hoop (1967) tot Neven (2012). Van theatershows tot gelegenheidsprogramma's, van actie-avonden tot speciale projecten waarin hij theater en televisie samenbrengt.

Van het boekenfront - 6 juli 2011
Kasper van Kooten - Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel (roman)
Verschijnt in oktober bij Querido

Volgens de uitgever gaat het boek over:"verwondering en lef, over acteren en echt zijn en over dromen en daden". Het boek vormt ook de basis voor een nieuwe theatervoorstelling van Van Kooten, die vanaf september in de theaters te zien is.

Van het boekenfront - 18 juni 2011
Dolf Jansen - Woordenvol
ISBN 978-90-6005-833-6

Bevat columns eerder verschenen in Volkskrant Banen, Runners World, e-linea.

Van het boekenfront - 1 mrt 2011
Youp van 't Hek - Goede Woede
ISBN 978 90 60058961

Selectie van de columns uit de eerder verschenen bundels 'Oelikoeli en andere goden', 'Iedereen is eigenaar van iets', 'Bacteriën moeten ook leven', 'Omdat jij mijn beste vriend bent' en 'Ware woorden'.

Van het boekenfront - 1 dec 2010
Frank Verhallen, Eric van Sauers - Vóór de drempel

Vierde uitgave in de reeks Koningstheatercahier. Eerste deel van twee restaurantgidsen voor onder anderen bezoekers en bespelers van het Koningstheater. Van Sauers en Verhallen bezochten twaalf restaurants nabij het Koningstheater met een theatergast, onder wie theatermakers Ronald Goedemondt, Katinka Polderman, Hans Sibbel, Mark van de Veerdonk en Jan Jaap van der Wal, theaterregisseur Koos Terpstra, theateropleider Anna Uitde Haag en theaterwethouder Rodney Weterings. Mo van Hal en Jaap Reedijk maakten de foto's. De tweede restaurantgids van Van Sauers en Verhallen verschijnt over een jaar.

Van het boekenfront - 12 nov 2010
Sjaak Bral - De mensen in het land

Bijdragen aan het AD, "de roemruchte verhalen van Ome Ed", andere Haagse vertellingen en nooit eerder gepubliceerde teksten.

Van het boekenfront - 5 nov 2010
Jacques Klöters - TOON, de biografie

De langverwachte biografie over cabaretier Toon Hermans (1916-2000) is op 4 november gepresenteerd in het Hilton Hotel in Amsterdam.

Van het boekenfront - 24 okt 2010
Rob Urgert - In Humor? Doe het zelf!

Hoe maak je een grap? Hoe krijg je mensen aan het lachen? En hoe juist niet? Welke hersendelen houden van onderbroekenlol? Wat heb je nodig voor zefspot?

Speciaal op Zwartekat kan je nu hoofdstuk 7 online bekijken.
-Humor? Doe het zelf! - hoofdstuk 7: ironie

Van het boekenfront - 15 okt 2010
Rob Urgert - In Humor? Doe het zelf!
verschijnt op 15 oktober

Hoe maak je een grap? Hoe krijg je mensen aan het lachen? En hoe juist niet? Welke hersendelen houden van onderbroekenlol? Wat heb je nodig voor zefspot?

Rob Urgert - van huis uit wetenschapper - over de geheimen van humor.

Van het boekenfront - 9 okt 2010
Joep van Deudekom, Rob Urgert - Hoe word ik succesvoller dan mijn collega's?
vanaf half november in de winkel

Jan Luitzen - Max Tailleur: mijn leven was geen mop
ISBN 978 90 388 9388 4

Biografie van de joodse moppenkoning (1909-1990), die joodse humor omschreef als 'Ik lach om niet te huilen'.

Van het boekenfront - 6 okt 2010
Kommil Foo - Songbook
EAN 9789020990980

Selectie van 40 songs met kleurrijke illustraties van vormgever Bart Silon. Inclusief een cd met 4 nummers uit de nieuwe theatertournee 'Kommil Foo de Luxe' die op 1 oktober 2010 in première gaat.
tip: SCD

Van het boekenfront: Paul van Vliet - 10 sept 2010
Paul van Vliet - Ik drink op de mensen


Bloemlezing van de liedjes van Paul van Vliet. De bundel is samengesteld ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de cabaretier. Van Vliet zelf heeft een toelichting gegeven bij veel van zijn nummers.

Samenstellers Kick van der Veer en Jaap Bakker kregen vrije toegang tot het privéarchief van Paul van Vliet. De ruim driehonderd pagina's tellende bloemlezing bevat tientallen nooit eerder gepubliceerde nummers.

Paul van Vliet vertelt in het boek ook over de hoogte- en dieptepunten uit zijn carrière.
foto rechts: Jaap Reedijk

Van het boekenfront - 15 mei 2010
Alex Agnew - Superheld
ISBN: 9789057203497

Aan de hand van interviews en quotes uit z'n drie shows vertellen Isabelle Dams en Alex Agnew in Superheld het verhaal van een Britse Antwerpenaar die de wereld ontdekt en zich ergert, verbaast, een deuk lacht en probeert te begrijpen.

Alles begint bij zijn jeugd in Deurne-Zuid. De jonge Alex is gefascineerd door strips en gaat op zoek naar superhelden in het echte leven. Maar gaandeweg ontdekt hij dat die niet bestaan. Want mensen zijn geen superhelden, integendeel. Toch kan Agnew zijn zoektocht niet staken, tot zijn dochter Amy geboren wordt en alles verandert.
Verschijnt eind mei.

Van het boekenfront - 29 apr 2010
Joep van Deudekom en Rob Urgert - Waarom zit IK niet in Oranje?

Op 18 mei verschijnt Van Nijgh & Van Ditmar deze bundel met 25 'wetenschappelijke' vragen over voetbal. Joep van Deudekom en Rob Urgert maakten eerder Tussen de Oren en Onder de Tram, humoristische televisiequizzen over wetenschap.

Komend najaar verschijnt hun boek Hoe word ik succesvoller dan mijn collega’s?

Van het boekenfront - 16 dec 2009
Peter Voskuil - De koning is dood, leve de koning! de geschiedenis van de oudejaarsconference

In De koning is dood, leve de koning! wordt uit de doeken gedaan hoe de oudejaarsconference in de jaren vijftig op de radio door Wim Kan werd bedacht, waarna hij er in de jaren zeventig furore mee maakte op televisie. Vervolgens werd het stokje overgenomen door Freek de Jonge, Youp van 't Hek en Seth Gaaikema. Maar al snel was er niet meer één oudejaarsconference, maar verschillende in zowel het theater als op de televisie.

Voskuil neemt de oudejaarsconferences chronologisch door en praat met veel betrokkenen. Aan het eind belicht hij ook nog kort spinoffs als sinterklaasconferences, oudejaars stand-up, nieuwsjaarsconferences en regionale oudejaarsconferences..

De oudejaarsconference bestaat niet meer, zegt Van 't Hek in het voorwoord. Dé oudejaarsconference inderdaad niet meer. Het is het terrein geworden van iedere cabaretier met zijn eigen jaaroverzicht. Ze hebben niet meer de impact als de conferences van Wim Kan. Maar dat komt omdat er veel meer zenders zijn, meer aanbod. Dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van de conferences minder is geworden.

Zie ook:
-www.oudejaarsconferences.tv

Van het boekenfront - 5 nov 2009
Marcel Verreck - Straatwijs
ISBN 978-90-810818-9-4

Na een verblijf van bijna dertig jaar in de hoofdstad keert cabaretier en schrijver Marcel Verreck wegens gezinsvorming terug naar zijn geboortestad Den Haag. Met zijn zoontje Daniël in de kinderwagen herontdekt hij al wandelend de vele gezichten van de Residentie. In zijn column Straatwijs in Den Haag Centraal doet hij daarvan wekelijks verslag.

Op donderdagavond 12 november zal Straatwijs worden gepresenteerd in Boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan 217, Den Haag. Er is een kort programma. Als je zin hebt om langs te komen, mail dan info@paagman.nl.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Van het boekenfront - 31 okt 2009
Peter Voskuil - De geschiedenis van de oudejaarsconference
ISBN 978-94-90478-01-8

In het boek wordt aan de hand van interviews met alle nog levende oudejaarsconferenciers en andere mogelijke betrokkenen verhaald hoe de oudejaarsconference in de jaren vijftig op de radio ontstond en in de jaren zeventig de televisie veroverde, hoe na de dood van grondlegger Wim Kan cabaretiers als Freek de Jonge en Youp van 't Hek nieuwe triomfen vierden en hoe het koninkrijk van Kan nu uiteen dreigt te vallen in allemaal nieuwe kleine rijkjes.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Van het boekenfront - 29 okt 2009
Sjaak Bral - Vandaag de dag
Selectie columns uit het AD

Zondag 1 november zal Sjaak Bral zijn boek 'Vandaag de dag' presenteren in boekwinkel Paagman in Den Haag. Hij zal een aantal columns voordragen en aansluitend signeert hij. Toegang is gratis maar aanmelding is verplicht. Klik hier voor meer informatie.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Van het boekenfront - 29 okt 2009
Karin Bloemen - Songbook

Bladmuziek van liedjes uit haar oeuvre. Het boek bevat naast de bladmuziek een CD met daarop alle nummers die in het Songbook staan.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Van het boekenfront - 19 okt 2009
Hans Teeuwen - Langs de schaduw van jouw wanhoop
ISBN 978-90-446-1476-3

Verzamelde liedteksten, met CD.

Tim Foncke - De geachten (roman)
ISBN 978-90-600-5945-6

De Vlaamse komiek Tim Foncke debuteerde deze maand als schrijver bij de Nederlandse uitgeverij Thomas Rap met De geachten. In 47 brieven - verstuurd naar bestaande personen - wordt het verhaal verteld van een vakkenvuller die terugdenkt aan zijn eerste grote liefde, ontslagen wordt na een brief aan het meisje van de zuivel, slaagt als komiek en een nieuwe grote liefde vindt.
-www.timfoncke.blogspot.com

Van het boekenfront - 17 okt 2009
Youp van 't Hek - Bob & Youp
ISBN 90-600-5865-8

Selectie columns uit VARA TV-Magazine waarbij Youp van 't Hek foto's van Bob Bronshoff van commentaar voorziet.

Youp van 't Hek - Omdat jij mijn beste vriend bent
ISBN 90-600-5814-3

Selectie columns uit NRC Handelsblad.

Van het boekenfront - 14 okt 2009
Ger Belmer - Mijn Moeder Was Een Walvis

Onlangs is deze bundel met humoristische gedichten van Ger Belmer verschenen. Zondagmiddag 18 oktober presenteert hij het werkje in Proeflokaal Bakker, Koemarkt 44, Purmerend. Hij draagt voor uit de bundel, zingt liedjes van zijn CD De Buitenkant (die wij eerder bespraken) en brengt ook nieuw repertoire. Accordeonist Herman Slobbe verleent muzikale medewerking. Aanvang 15.00 uur. Gratis toegang.
-www.gerritbelmer.web-log.nl

Van het boekenfront - 13 aug 2009
Freek de Jonge, Dick Matena - De Komiek (beeldverhaal)
ISBN 978-90-457-0269-8

Op 30 augustus verschijnt een getekende versie van Freek de Jonges programma 'De Komiek', getekend door Dick Matena. Eerder maakte Matena van onder andere De avonden van Gerard Reve een beeldverhaal.

De presentatie vindt plaats in Beeld en Geluid te Hilversum. De Jonge zal de tekst dan integraal voorlezen. Geinteresseerde fans kunnen zich via de site van De Jonge aanmelden om dit bij te wonen. worden voor dit soort gelegenheden uitsluitend Belangrijke Mensen uitgenodigd. Dit keer krijgen ook 50 'gewone' fans de kans om hierbij te zijn. Om kans te maken op een uitnodiging kunt een mail sturen, met motivatie waarom u hierbij zou moeten zijn, via dit formulier. -www.freekdejonge.nl

Van het boekenfront - 8 aug 2009
Herman Finkers - Na de pauze
ISBN 978-90-600-5803-9

Na een podiumstilte van zeven jaar komt Herman Finkers met een nieuwe avondvullende voorstelling: Na de pauze. De voorstelling werd door pers en publiek enthousiast ontvangen. Het boek bevat de volledige theatertekst en de belangrijkste verhalen uit het programmaboek, waaronder een essay over Gerard Reve.

Youp van 't Hek - Omdat je mijn beste vriend bent
ISBN 978-90-600-5814-5 (verschijnt oktober 2009)

Van het boekenfront - 5 aug 2009
Herman van Veen - Voor ik het vergeet
ISBN 978-90-388-9306-8

In februari 2010 verschijnt de autobiografie van een van Neerlands meest veelzijdige artiesten. Herman van Veen (1945) staat al ruim 40 jaar op de planken, zowel in Nederland als het buitenland.

Drs P - Souvenir de Paris
ISBN 978-90-388-9294-8 (verschijnt september 2009)

Herinneringen aan Parijs, waaronder een bezoek in 1945.

Van het boekenfront - 28 juli 2009
Claudia de Breij - Dingen die fijn zijn
Verhalenbundel, verwacht in oktober 2009
ISBN 978 90 468 0691 3

"Over dingen die fijn zijn, en over dingen die dat niet zijn, maar waar - door erover te schrijven - toch nog iets van te maken valt. Over vakanties van vroeger, en dat die jaren duurden. Over neven, zwagers en ooms, en hoe vertederend bezweet die zijn als ze op je bruiloft om half twaalf eindelijk de dansvloer op durven. Over vreemd- en over doodgaan. Over waarom ze houdt van het koningshuis, en van Mart Smeets, en waarom Harry Mulisch eigenlijk een lief klein grijs pluizenbolletje is. Over waarom Neil Diamond cool is, en Kerst wél gezellig, en het leven, al met al, sorry voor het woord, toch wel heel fijn. Onder het motto ‘we zijn er nu toch, dus laten we er dan ook maar wat van maken’, is Dingen die fijn zijn een onweerstaanbaar optimistisch boek voor deze sombere tijden."

Van het boekenfront - 26 juni 2009
Bart Jungmann en Frank Verhallen - Kijk, dat is Freek
Verschijnt in november 2009

Jungmann en Verhallen beschrijven het oeuvre van Freek de Jonge. Het boek bevat gesprekken en reportages, beschrijvingen van veertig theaterprogramma's en vele gelegenheidsprojecten en uitstapjes. Het is tevens een bloemlezig en bevat vele illustraties. Het is letterlijk een kollosaal boekwerk van 640 pagina's dik en 5 kg zwaar.

Naast de reguliere versie (69 euro) is er ook een luxe uitvoering in bewaarcasette, genummerd, op naam gekalligrafeerd en gesigneerd door Freek (99 euro). Niet te koop in de boekhandel, maar bij intekening te bestellen via:
-www.debuitenspelers.nl

Van het boekenfront - 20 juni 2009
Frank Verhallen presenteert zondagmiddag zijn cahier 'Het moet allemaal nog zijn' over de betekenis van Willem Wilmink voor de Nederlandse kleinkunst.

Dit is het derde deel in de reeks Koningstheatercahier, geschreven door Frank Verhallen: directeur Koningstheater en cabarethistoricus. Eerdere delen hadden als onderwerp: (1) de kleinkunstpioniers rond 1900 en (2) Theo Maassen.

Tijdens de presentatie, tevens afsluiting van Festival de Coeurkamer, zingen studenten van de huidige lichting studenten van de Koningstheaterakademie een aantal van de liederen die, onder leiding van arrangeur-pianist Erik Vlasblom, op de cd worden gezongen door oud-studenten. Onder de cd-vertolkers: Jelle Amersfoort en Bas Marée.

Voor meer informatie over en het bestellen van het boek:
-www.koningstheater.nl

Van het boekenfront - 8 mei 2009
Vincent Bijlo - De Ottomaanse herder

Perkins is de hoofdpersoon in het boek. Hij vertelt over de geschiedenis van de Ottomaanse herder en over zijn eigen leven als geleidehond. De Ottomaanse herder is betrouwbaar en rustig, een hond die ziet en doorziet, die hoort en luistert. Een hond met een geest die scherper is dan die van de meeste mensen.
-Ezzulia: interview Vincent Bijlo

Van het boekenfront - 6 mei 2009
Mylou Frencken - Zonder Bert

Op 14 juni 2006 overleed haar geliefde Bert Klunder aan de gevolgen van een hersenbloeding. In het tijdschrift Esta schrijft zij een column over het leven van een weduwe. Deze columns zijn nu gebundeld in het boek Zonder Bert, waarmee ze de artistieke verwerking van de dood van haar man afsluit.

Van het boekenfront - 28 apr 2009
Ronald Snijders en Fedor van Eldijk - Binnenland 1 (incl CD)

Bij uitgeverij De Harmonie is een boek verschenen rondom Binnenland 1, het absurdistische VPRO hoorspel dat in seizoen 2007-2008 werd uitgezonden op Radio 1. ‘Hét radiomagazine met nieuwsfictie vanuit de binnenwereld’ zoals het zichzelf noemde, was een fictief actualiteitenprogramma.

De papiervriendelijkste teksten voor Binnenland 1, geschreven door Ronald Snijders en Fedor van Eldijk, zijn bijeengebracht in een boek, inclusief de CD 'Het beste of Binnenland 1' met hoogtepunten uit het radioprogramma.

Van het boekenfront - 12 apr 2009
Willem Wilmink - Verzamelde verhalen (verschijnt in juni 2009)

Deze bundel bevat voor een groot deel niet eerder gepubliceerd materiaal. De presentatie vindt plaats tijdens het Willem Wilmink Festival in Enschede, van 4-7 juni 2009.

Van het boekenfront - 12 apr 2009
Jeroen van Merwijk - Ik ben een vrouw (verschijnt in augustus 2009)

Na de verzamelbundel 'Wat zijn de vrouwen groot' verschijnt in augustus de opvolger met teksten die Van Merwijk de afgelopen tien jaar in het theater, op radio en televisie ten gehore bracht.

Van het boekenfront - 14 mrt 2009
B. Keizer; P. Muller (red) - Een absolute mus

De wens om de mus weer onder de mensen te krijgen kan allerlei vormen aannemen. Rond het vogeltje heeft Peter Müller een bijeenkomst op papier belegd waarin illustratoren in samenspraak met schrijvers, dichters, columnisten, wetenschappers, filosofen en theologen de mus naar voren halen. Met bijdragen van o.a. Kees Torn.

Van het boekenfront - 23 feb 2009
Joantine Sonneveld, Jan Uriot - Sonneveld Mevrouw!

Boek van het nichtje van Wim Sonneveld. Tijdens het schrijven werd er veel uit het familie-archief geput. Het boek wordt 8 maart in Sonnevelds geboortestad Utrecht gepresenteerd.

Van het boekenfront - 9 feb 2009
Nathalie Baartman - Ik heb iets met prutsers

Vijftig columns uit de zondagkrant van De Twentsche Courant Tubantia. "Tikkeltje absurd, altijd fantasierijk, vol zelfspot en met een groot gevoel voor het ‘klein menselijke’. Ze schrijft over troostende zakdoekjes in de trein tot aan ontheemde mannen in de damesboetiek. Iedere column is ontstaan uit een persoonlijke anekdote en neemt de lezer mee in Nathalie’s wonderlijke wereld."
-webwinkel van De Twentsche Courant Tubantia

Van het boekenfront - 8 feb 2009
Dolf Jansen - Afvallen door seks
9060057848

Columns uit Volkskrant Banen, Runners World, Spoor, Health, Mensen Kennen, Fondsen.org, Vroege Vogels, 42 en het Ierland Magazine.

Cabaret & comedy gids 07/08 - 4 mei 2007
Alexander Nijeboer - De cabaret & comedy gids 2007/2008

In een handzaam boekje heeft cabaretierrecensent Alexander Nijeboer (voorheen van De Volkskrant, nu voor De Pers) een overzicht gemaakt van de 50 beste en meest veelbelovende voorstellingen van het seizoen 2007/2008, aangevuld met 10 aanstormende cabarettalenten.
-lees verder

Van het boekenfront - 26 apr 2005
Henk van Gelder - De schnabbeltoer
ISBN 90 388 2719 9

Het wordt tijd dat Henk van Gelder een eigen plankje krijgt in de 'Biblioteca Gatto Nero' van de Zwartekat-redactie. Zijn boeken over het Nederlands amusement zijn stuk voor stuk zeer de moeite waard. Na een vingeroefening als de biografie van Dolf Brouwers, waren we erg onder de indruk van zijn biografie over de temperamentvolle en lang niet altijd even makkelijke journalist/cabaretier Jaap van de Merwe.
-lees verder...

Van het boekenfront - 24 mei 2004
Jan Boerstoel - Mooi gebleven

'Mooi gebleven' bevat teksten van Jan Boerstoel die om uiteenlopende redenen nooit in druk zijn verschenen. Teksten voor een musical die nog steeds niet af is (Hera in Tibet), nooit van de grond kwam (Woutertje Pieterse) of gewoonweg nog niet gebundeld waren (De spooktrein). Naast nummers voor Kinderen voor kinderen en Ook dat nog, ook vertalingen en oorspronkelijke stukken die eerdere selecties niet haalden. Een gevarieerd gezelschap van 46 teksten, met als gemene deler dat ze volgens de auteur door de jaren heen 'mooi gebleven' zijn.
-lees verder...
Deze titel werd ter beschikking gesteld door
-bestel deze titel online

Van het boekenfront - 9 mrt 2004
Marjan Berk - Memoires van een dame uit de goot van het amusement

'Memoires van een dame uit de goot van het amusement' zijn de herinneringen van Marjan Berk. Wij kenden haar vooral van haar boeken en als scenariste van 'Vrouwenvleugel', maar Berk heeft ook een uitgebreide carrière in het theater achter de rug. Geen enorm succesvolle carrière, dat maakt de titel van het boek ook wel duidelijk. Het is een voorbeeld van de zelfrelativering waarin het hele boek gedrenkt is. Vanuit onze eigen cabaretinteresse vonden we met name haar verhalen over het cabaret van Wim Kan en Lurelei interessant.
-lees verder...
Deze titel werd ter beschikking gesteld door
-bestel deze titel online

Van het boekenfront - 8 mrt 2004
Jan J. Pieterse - Meer blauw op straat

'Meer blauw op straat', alweer de 11e bundel van Jan J. Pieterse, heeft als onderwerpen: normen en waarden, Hij & zij, Van de koude grond, In beweging, Opvoeding & afleiding en Actueel en toch voorbij'. De gedichten van Pieterse zijn altijd goed voor een glimlach en uitermate geschikt om onderweg te lezen. Jack Spijkerman schreef opnieuw het voorwoord.
-lees verder...
Deze titel werd ter beschikking gesteld door
-bestel deze titel online

Van het boekenfront - 3 jan 2004
Richard Stuivenberg en Ron Rijghard (red.) - Theaterkritiek in Nederland

De achterflap van het boek vermeldt:
"Theaterkritiek staat permanent ter discussie. De een vindt haar niet deugen, de ander beschouwt haar als overbodig, een derde zegt zich er niets van aan te trekken. Feit is dat er altijd over de kritiek wordt gesproken, ten goede en ten kwade en op verschillende niveaus."

Het theaterblad TM publiceerde in de periode 1998-2001 vijfentwintig gesprekken met recensenten (eigenlijk 'critici', daar schijnt dus verschil tussen te bestaan) op het gebied van theater, muziek en dans. Richard Stuivenberg en Ron Rijghard vroegen de recensenten naar hun beweegredenen, taak als recensent, hun visie op recensies, de invloed daarvan en hun werkwijze.
-lees verder...
Deze titel werd ter beschikking gesteld door
-bestel deze titel online

Van het boekenfront - 2 jan 2004
Co de Kloet en Leo Boudewijns - Ik heb het lied al honderd maal gezongen

Co de Kloet en Leo Boudewijns hebben al diverse bloemlezingen gepubliceerd. Voor deze uitgave selecteerden zij van vijftig vooraanstaande Nederlandse tekstdichters de naar hun mening twee allerbeste liedjes, dwars door de tijd en genres heen.
-lees verder...
Deze titel werd ter beschikking gesteld door
-bestel deze titel online

Van het boekenfront - 7 dec 2003
Herman van Veen - Opzij, opzij, opzij

Met meer dan honderd albums is het een heidens karwei om een overzicht te maken van de liedteksten vertolkt door Herman van Veen. Maar onder redactie van Kick van der Veer en Jaap Bakker verscheen onlangs 'Opzij, opzij, opzij', het repertoire van Herman van Veen.
-lees verder...

Van het boekenfront - 17 sept 2003
Ramses Shaffy - Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder
ISBN 90-388-6937-1

We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is dan eindelijk het verzameld werk van Ramses Shaffy verschenen in de prestigieuze 'Pluche-bibliotheek van Nederlandse chansons en cabaretiederen' van Nijgh & Van Ditmar.
-lees verder...

Van het boekenfront - 29 maart 2003
Frank van Pamelen - Dat lijkt warempel sandelhout (+ cd)
ISBN 90-388-5924-4

Wat is dat smaakvol opgebouwd!
Riep Jezus aangenaam verrast
Wat lijkt warempel sandelhout
Maar pint u mij daar niet op vast


Frank van Pamelen is al jaren een van de meest succesvolle plezierdichters.
-lees verder...