www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy

Boeken, CD's, DVD's

Teeuwen, Gummbah, Bouwman - 24 juli 2006


In het najaar van 2000 en het voorjaar van 2001 maakten Hans Teeuwen, Pieter Bouwman en Gummbah twee theatervoorstellingen onder de naam 'Poelmo, slaaf van het zuiden'.

Poelmo de tv-serie was een eigenaardige combinatie van de voor een theaterpubliek opgenomen en geënsceneerde achter de schermen-beelden. Voor de DVD-uitgave is gekozen om de twee theater-registraties in hun originele vorm op te nemen. En dat was een goede keus omdat de geforceerde 'backstage-opnames' enorm de vaart uit de voorstelling haalde. Voor de liefhebber zijn ze als extra op de DVD opgenomen.

De Poelmo-voorstellingen bestaat uit een aaneenschakeling van absurdische sketches waarin de bekende grofheid uit de voorstellingen van Teeuwen weer volop aanwezig is en waar met de logica weer een flinke loop wordt genomen. Hoogepunten zijn de schele filosoof, lustobject Huib, de grove liedjes van het duo Frans van der Hengst en Wim Ballen (waaronder Duits bier!), de sollicitatie, het dromen van Huib over onbeperkte macht en de pogingen van Bouwman om een droom uit te leggen.

De shows worden overduidelijk gedragen door fantastische techniek van Teeuwen die nog enig tegenspel krijgt van Pieter Bouwman. Hun scenes samen doen onvermijdelijk denken aan de Mannen van de Radio, onder welke naam zij honderden sketches improviseerden voor de radio. Gummbah, pseudoniem van cartoonist Gert Jan van Leeuwen, hangt er maar wat bij, ondanks een paar leuke absurdische teksten. In de tweede show komt hij iets meer aan bod met zijn one-liners, maar veel wordt het niet. Het valt te weinig op om storend te zijn.

Een must voor de Teeuwen-fans.

Screenshots: