Erik van Muiswinkel

Seizoen 2023-2024
Geen voorstelling bekend.

Impresariaat
Bunker Theaterzaken

Laatste nieuws
-al het nieuws over Erik van Muiswinkel

Bio.txt
Oud-student Nederlands en voormalig redacteur van Propria Cures, Erik van Muiswinkel (Eemnes, 1961) is voor het eerst actief als cabareter met de groep Zak & As.

In 1986 wordt Van Muiswinkel redactielid van het televisieprogramma RUR van Jan Lenferink en was hij medewerker en tekstschrijver voor het Schooltv-weekjournaal. In 1987 scoort de muziekgroep V.O.F. de Kunst een grote hit met 'Eén kopje koffie', waarvoor Van Muiswinkel de tekst schreef. Vanaf 1989 werkt hij twee seizoenen mee aan het consumentenprogramma 'Ook Dat Nog' en presenteert de serieuze quiz Megabrein, een literatuurprogramma en Cabarestafette op televisie. Hij maakt samen met Kick van der Veer 'Andermans Veren', een 'cabaretcollege op de radio', dat in 1993 de Zilveren Reismicrofoon ontving. Tussen 1993 en 1995 maakt hij deel uit van het cabaret van Spijkers met koppen.

In 1993 speelt hij samen met Margôt Ros in het theater met het programma 'De Heldenlul', een 'satire op de luchtledige prime-time tv-cultuur in het algemeen en op de mensen die eraan meewerken in het bijzonder.' Met het door Justus van Oel geschreven 'De Mensenvriend' (1995), een mengvorm van toneel en cabaret, bespeelt hij tweede seizoenen de Nederlandse theaters, 'Het drama van een Groot Man die klein gehouden wordt.' Met V.O.F. de Kunst speelt hij popconcerten voor de allerkleinsten (maar de rest van de familie mag ook mee).

Maar Van Muiswinkel blijft ook actief op televisie. Met Rob Kamphues en zijn vroegere Zak & As-collega Diederik van Vleuten vormt hij lang het cabaret-panel bij Kopspijkers. Hoogtepunt is in die periode zijn imitatie van Centrum Democraat Hans Janmaat en zijn imitatievermogen wordt optimaal uitgebuit als het Kopspijkerspanel gaat bestaan uit imitaties van mensen uit de actualiteit. Voor Henk Spaans tv-programma Studio Spaan creëert hij tussen 2000 en 2003 onvergetelijke en soms dodelijke imitaties van onder meer Anton Geesink, Jan Mulder en Hans van Raaij. Bij dit programma werkt hij opnieuw samen met Van Vleuten. Vanwege zijn medewerking aan Studio Spaan stopt Van Muiswinkel als vaste medewerker aan Kopspijkers, maar tot aan het einde van het programma in 2005 is hij een regelmatige gast.

Naar verluidt werkt Van Muiswinkel ook mee aan de jaarlijkse Sinterklaasviering op de Nederlandse televisie. Maar wij hebben hem daar nog niet gezien. Wel zijn vere neef, de Hoofdpiet.

Het theaterprogramma 'Mannen van de wereld' (1997) herenigt hem in het theater met Van Vleuten. Het blijkt een succesvolle samenwerking die wordt voortgezet met 'Mannen op de maan' (1999), 'Mannen met vaste lasten' (2002), 'Antiquariaat Oblomow' (2005, genomineerd voor de Poelifinario 2006 voor beste theatervoorstelling) en Prediker & Hooglied (2006). Eind 2009 spelen ze als afsluiting van de samenwerking de best of-voorstelling 'Mannen, het allerbeste'.

In het najaar van 2007 gaat Van Muiswinkel enkele maanden solo met de vijfmans-band Omnibuzz. In het programma zingt hij een verzameling van mooie liederen van Drs. P, Boudewijn de Groot, Willem Wilmink en anderen. De nummers praat hij op zijn geheel eigen wijze aan elkaar. En in 2008 speelt hij de titelrol in de voorstelling Ben Hur van De Ploeg, het samenwerkingsverband met de heren van NUHR.