www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy

Diederik van Vleuten

Seizoen 2020-2021
De aanbidding der Wijzen - een theaterportret van Leonardo Da Vinci
-speellijst

Over 'De aanbidding der Wijzen'
" Twee jaar geleden reisde ik voor een televisiedocumentaire Leonardo da Vinci achterna. Het werd een onvergetelijke ervaring. Maar bij thuiskomst zat ik wel in de problemen. Ik worstelde met veel meer vragen dan waarmee ik op pad ging. Leonardo liet me niet meer los en bleef me achtervolgen. Met alle prettige gevolgen van dien, want ik ga opnieuw op pad. Maar nu langs de theaters.

In De Aanbidding Der Wijzen - naar het gelijknamige meesterwerk dat Leonardo nooit voltooide - vertel ik over mijn nieuwe zoektocht naar de grootste alleskunner van de Italiaanse Renaissance. Aan de hand van zijn schilderijen, tekeningen, uitvindingen en notities probeer ik zijn leven maar vooral zijn grote geest te begrijpen. Zeg me waarom, schrijft Leonard keer op keer. Waarom zijn de dingen zoals ze zijn? Ik zeg het hem na. In een anderhalf uur durend theaterportret breng ik, gewapend met een stoel, een tafeltje, een glaasje water en een scherm met mooie plaatjes een ode aan een van de nieuwsgierigste mensen die ooit op aarde rondliepen. In verzorgde taal, met passende ernst en, omdat het nu eenmaal Leonardo is, volop ruimte voor een glimlach."

Impresariaat
Bunker Theaterzaken

Laatste nieuws
-al het nieuws over Diederik van Vleuten

Bio.txt
Diederik Jan Hielke van Vleuten (Den Haag, 1961) gaat na het gymnasium in 1982 naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na twee jaar stopt hij met de studie heeft diverse baantjes. In 1989 komt Van Vleuten bij Cabaret Zak & As met Justus van Oel en Diederik van Vleuten. Na de opheffing van deze groep in 1991 vormt hij een duo met Arie van der Wulp (ex-Dubbel en Dwars) en samen maken ze twee theaterprogramma's.

Tussen 1993 en 1995 werkt hij mee aan het cabaret van het radioprogramma Spijkers met koppen waarna hij in 1995 samen met Rob Kamphues en zijn vroegere Zak & As-collega Erik van Muiswinkel enkele seizoen het cabaret-panel bij Kopspijkers vormt. Van Vleuten verlaat het programma om zich op het theater te richten, maar creëert voor Henk Spaans tv-programma Studio Spaan tussen 2000 en 2003 onvergetelijke imitaties van onder meer Boudewijn Büch, Ronald Koeman, Johan Derksen en Rinus Michels. Bij dit programma werkt hij opnieuw samen met Van Muiswinkel.

Het theaterprogramma 'Mannen van de wereld' (1997) herenigt hem ook in het theater met Van Muiswinkel. Het blijkt een succesvolle samenwerking die wordt voortgezet met 'Mannen op de maan' (1999), 'Mannen met vaste lasten' (2002), 'Antiquariaat Oblomow' (2005) en Prediker & Hooglied (2006).

Na het best of-programma 'Mannen, het allerbeste' (2009) gaan Van Vleuten en Van Muiswinkel weer ieder hun eigen weg. In 2010 verrast Van Vleuten vriend en vijand met zijn eerste solovoorstelling 'Daar wordt wat groots verricht'. In deze voorstelling vertelt hij het verhaal van zijn oom Jan aan de hand van diens memoires. Het is een meesterlijke vertelling over het leven van een gewone man in ongewone tijden. Met 'Buiten schot' (2012) gaat hij verder op de ingeslagen weg.

Voor 'Antiquariaat Oblomow' wordt Van Vleuten samen met Van Muiswinkel in 2006 genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen. In 2011 wordt hij voor 'Daar wordt wat groots verricht' opnieuw genomineerd voor de Poelifinario.

Als getalenteerd componist werkt van Vleuten mee aan diverse radio en televisie-programma's als 'Die 2: Nieuwe koeien' en 'Ook Dat Nog'. Voor 'Ook Dat Nog' en 'Studio Spaan' maakte hij de tune. Daarnaast is hij bij tijd en wijle toetsenist bij Acda & De Munnik.