Diederik van Vleuten

Seizoen 2022-2023
Moedig voorwaarts
-speellijst

Over 'Moedig voorwaarts'
"'Het leven wordt voorwaarts geleefd maar achterwaarts begrepen'. Deze wijsheid van filosoof Kierkegaard heeft Diederik boven zijn bureau hangen. Om hem eraan te herinneren dat deze uitdagende tijden erom vragen zijn theatrale visie vol op de toekomst te richten. Of op zijn minst op het heden. Aan het verleden besteedde hij in drie bejubelde soloprogramma's nu wel genoeg aandacht. Nederlands-Indië, de Eerste Wereldoorlog en Winston Churchill zijn geschiedenis. Vanaf nu gaat hij moedig voorwaarts! Of hij als stand-up historian daarin ook slaagt zal de toekomst uitwijzen. In zijn vierde solo neemt hij minstens anderhalf uur de tijd om het in ieder geval te proberen. Een ding is zeker: aan het eind van de avond zal de meesterverteller achterwaarts begrepen hebben waar zijn huidige aangrijpende verhaal over ging. Moedig Voorwaarts dus. Reserveer nu, want voor je het weet is het weer verleden tijd."

Impresariaat
Bunker Theaterzaken

Laatste nieuws
-al het nieuws over Diederik van Vleuten

Bio.txt
Diederik Jan Hielke van Vleuten (Den Haag, 1961) gaat na het gymnasium in 1982 naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na twee jaar stopt hij met de studie heeft diverse baantjes. In 1989 komt Van Vleuten bij Cabaret Zak & As met Justus van Oel en Diederik van Vleuten. Na de opheffing van deze groep in 1991 vormt hij een duo met Arie van der Wulp (ex-Dubbel en Dwars) en samen maken ze twee theaterprogramma's.

Tussen 1993 en 1995 werkt hij mee aan het cabaret van het radioprogramma Spijkers met koppen waarna hij in 1995 samen met Rob Kamphues en zijn vroegere Zak & As-collega Erik van Muiswinkel enkele seizoen het cabaret-panel bij Kopspijkers vormt. Van Vleuten verlaat het programma om zich op het theater te richten, maar creëert voor Henk Spaans tv-programma Studio Spaan tussen 2000 en 2003 onvergetelijke imitaties van onder meer Boudewijn Büch, Ronald Koeman, Johan Derksen en Rinus Michels. Bij dit programma werkt hij opnieuw samen met Van Muiswinkel.

Het theaterprogramma 'Mannen van de wereld' (1997) herenigt hem ook in het theater met Van Muiswinkel. Het blijkt een succesvolle samenwerking die wordt voortgezet met 'Mannen op de maan' (1999), 'Mannen met vaste lasten' (2002), 'Antiquariaat Oblomow' (2005) en Prediker & Hooglied (2006).

Na het best of-programma 'Mannen, het allerbeste' (2009) gaan Van Vleuten en Van Muiswinkel weer ieder hun eigen weg. In 2010 verrast Van Vleuten vriend en vijand met zijn eerste solovoorstelling 'Daar wordt wat groots verricht'. In deze voorstelling vertelt hij het verhaal van zijn oom Jan aan de hand van diens memoires. Het is een meesterlijke vertelling over het leven van een gewone man in ongewone tijden. Met 'Buiten schot' (2012) gaat hij verder op de ingeslagen weg.

Voor 'Antiquariaat Oblomow' wordt Van Vleuten samen met Van Muiswinkel in 2006 genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen. In 2011 wordt hij voor 'Daar wordt wat groots verricht' opnieuw genomineerd voor de Poelifinario.

Als getalenteerd componist werkt van Vleuten mee aan diverse radio en televisie-programma's als 'Die 2: Nieuwe koeien' en 'Ook Dat Nog'. Voor 'Ook Dat Nog' en 'Studio Spaan' maakte hij de tune. Daarnaast is hij bij tijd en wijle toetsenist bij Acda & De Munnik.